Domaćice u Srbiji uglavnom uvek prave ovu tortu za Svetog Jovana jer sa njom nema greške! Jedno parče će biti malo
Čokoladna torta, ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YT/ HEARTY FOOD

bogat ukus!

Domaćice u Srbiji uglavnom uvek prave ovu tortu za Svetog Jovana jer sa njom nema greške! Jedno parče će biti malo

Ako slavite Svetog Jovana, naš predlog je da napravite raskošnu tortu sa čokoladom i pudingom.

Objavljeno:

Kada su slave i praznici svi se raduju slatkom stolu. Nekada se podrazumevalo da za slavu poslužite i tortu i sitne kolače, ali kako svi imaju manje vremena izbor je pao na jedan ili dva deserta.

Ova raskošna torta bogatog ukusa idealana je za Svetog Jovana, a kombinacija pudinga, čokolade i mekanih kora je savršena.

Sastojci:

Za kore:

15 belanaca

12 kašika šećera

3 pune kašike brašna

15 kašika oraha

3 kašičice praška za pecivo

Za fil:

15 žumanaca

4 kesice pudinga od vanile

1,5 l mleka

10 kašika šećera

2 kesice vanilin šećera

250 g putera

150 g mlečne čokolade

150 g bele čokolade

Još:

500 ml slatke pavlake

200 g šlaga sa ukusom čokolade

600 ml mleka

Recept za čarobnu tortu sa čokoladom i pudingom:

Korak 1

Ispecite kore

Umutite 5 belanaca, pa postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu dodajte 1 punu kašiku prosejanog brašna i kašičicu praška za pecivo. Promešajte, pa dodajte 5 kašika mlevenih oraha i opet lagano umešajte sve sastojke. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i poravnajte, pa pecite na 180°C oko 15 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite još dve kore.

Korak 2

Napravite filove

U posudi pomešajte puding i šećer sa 500 ml mleka i dobro promešajte da nema grudvica. Umutite žumanca, pa dodajte u puding i promešajte. Preostalo mleko stavite da se kuva, pa kad provri dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedan deo dodajte mlečnu čokoladu, a u drugi beli i odmah promešajte da se čokolada otopi. Pokrijte ih providnom folijom i ostavite da se ohlade. Za to vreme umutite puter sobne temeprature, pa podelite na 2 jednaka dela. Jednu polovinu dodajte u smesu sa belom čokoladom i umutite, a drugu polovinu dodajte u smesu sa mlečnom čokoladom i umutite.

Umutite slatku pavlaku u jednoj posudi. U drugoj posudi umutite šlag sa ukusom čokolade sa mlekom.

Korak 3

Nafilujte tortu

Stavite koru na neku tacnu, pa nafilujte sa polovinom žutog fila. Zatim nafilujte polovinom slatke pavlake, pa opet stavite koru. Preko premažite ceo crni fil, pa onda celu količinu šlaga od čokolade, pa stavite treću koru. Premažite je preostalim žutim filom, a onda i preostalom slatkom pavlakom. Ukrasite po želji.

Bonus video:

01:50

Doktor Saša Milićević: Uočen prekomeran rast dece

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.